De verborgen pareltjes in en rondom Ouddorp

wandelen

De vakantieperiode komt eraan! Weet jij al waar je vakantie gaat vieren? Op vakantie gaan in eigen land kent veel voordelen en kan een ware ontdekkingsreis worden. Als je een fijne tijd aan de Nederlandse kust wilt doorbrengen, kom dan gerust je vakantie vieren in Ouddorp. Van leuke activiteiten tot watersport en van gezellige strandtentjes tot prachtige fiets- en wandelroutes. Je verveelt je geen moment! En dan zijn er ook nog een paar verborgen pareltjes...

De Grevelingen

Wist je dat De Grevelingen het grootste zoutwatermeer van Europa is? Het zoute water ruik je al vanaf een afstand en nergens anders in Nederland is het water zo helder als in De Grevelingen - hierdoor is het een absolute favoriet bij sportduikers.

Na de aanleg van de Brouwersdam in 1971 werd de verbinding tussen deze zeearm en de Noordzee afgesloten. De oppervlaktes die voorheen onder water kwamen te staan, staan nu permanent droog en bieden alle ruimte voor de natuur. Je vindt er veel verschillende planten, maar ook diverse vogels zoals de veldleeuwerik, strandplevier en dwergstern. Deze vogels komen hier om in alle rust hun jongen groot te brengen. Ook is het goed mogelijk dat je op De Grevelingen de zeearend spot of zelfs flamingo's. Daarnaast zijn er Fjordenpaarden en koeien ingezet om te helpen de eilanden open te houden.

Het is mogelijk om deze kleine eilanden tijdens excursies te bezoeken met een gids van Staatsbosbeheer. Ook biedt De Grevelingen verschillende activiteiten voor jong en oud.

Hompelvoet

Hompelvoet

Bron: Analoogfotoforum.nl

Dit onbewoonde eiland ligt ten zuiden van Ouddorp en is door de verschillende flora en fauna heel erg in trek bij natuurliefhebbers. Vroeger was dit de broedplaats van de Grote Stern, helaas heeft de broedkolonie het eiland verlaten. Om het eiland weer aantrekkelijk te maken als broedplaats voor de kustvogels is er speciaal daarvoor een extra eilandje op de westpunt van Hompelvoet aangelegd.

Op het eiland kom je veel bloemrijke vlakten tegen en ruige struwelen. Het is een thuis voor diverse bijzondere plantensoorten, waaronder soorten die voorkomen op de Rode lijst (zeldzame, of ergens anders zelfs met uitsterven bedreigde soorten). Ook groeit hier de Herfstschroeforchis, een orchideeënsoort die slechts op twee andere plaatsen in Nederland voorkomt.

Verder grazen er het hele jaar door Fjordenpaarden op het eiland. Vanaf half mei krijgen de paarden hulp van koeien en kalveren die tot half november op het eiland komen wonen om het open te houden.

Wil je het eiland bezoeken? Let er dan wel op dat het gebied in het broedseizoen (15 maart t/m 15 augustus) niet toegankelijk is.

Tiengemeten

Tiengemeten

Bron: Natuurmonumenten.nl

Het eiland Tiengemeten ligt in het Haringvliet en is bereikbaar met een pontje. Verken het eiland met je hond of met het hele gezin. Voor de kids is er voldoende speelnatuur waar ze naar hartenlust kunnen ravotten. Ook de natuurliefhebbers kunnen hier volop hun hart ophalen. Tiengemeten is een prachtig natuureiland en leefgebied van de bever en de zeearend. Ontdek de prachtige bloemrijke weides en de moerassige rietlanden.

Verder zijn er diverse faciliteiten op het eiland zoals een bezoekerscentrum, eetgelegenheden en zelfs een hotel. Je kunt het eiland op je eigen houtje verkennen of deelnemen aan een excursie.

De Kwade Hoek

Kwade Hoek

Bron: Wandelingen.info

In de Duinen van Goeree ligt een stukje prachtig natuur genaamd de Kwade Hoek. De naam Kwade Hoek is ontstaan vanwege de verraderlijke stroming en zandbanken voor de kust. Vroeger werd het door de schippers 'de kwaaien hoek' genoemd, omdat vele schepen hier zijn vastgelopen. Wanneer de schippers de Kwade Hoek veilig hadden gepasseerd kwamen ze aan in de 'goede rede', wat nu de plaats Goedereede is geworden.

Dit is een ideaal plekje voor een mooie wandeling met je trouwe viervoeter. Zowel in het natuurgebied als op het strand mogen de honden het hele jaar loslopen.

Kom je vakantie vieren in Ouddorp? Bekijk dan onze accommodaties.