8 bezienswaardigheden in Ouddorp

Dat Ouddorp het oudste dorp van Goeree-Overflakkee is kun je wel herleiden aan de naam. Hoe de naam precies is ontstaan is onduidelijk. Sommigen beweren dat een zekere Adriaan Ouddorp de stichter is van Ouddorp en anderen zeggen weer dat Ouddorp de naam heeft te danken aan de Oude Polder waar het dorp in ligt. Hoewel we niet zeker weten waar de naam ‘Ouddorp’ precies vandaan komt, kunnen we wel stellen dat Ouddorp een rijke geschiedenis heeft. Veel van de bezienswaardigheden in Ouddorp geven je daar een goed beeld bij. Dit zijn acht bezienswaardigheden op een rij:

Het Blaeuwe Huus

Het Blaeuwe Huus

De bekendste monumentale gebouw van het dorp is het typische Ouddorpse duinboerderij uit 1959: ‘Het Blaeuwe Huus’. De naam komt voort uit het dialect, want zo wordt het in Ouddorp uitgesproken. Daarnaast werden veel woongedeelten van boerderijen vroeger blauw geverfd, omdat het vee in de stal vliegjes aantrok en de kleur blauw de vliegjes weg zou houden.

Het Blaeuwe Huus

Hoewel het opschrift op de boerderij aangeeft dat deze in 1650 gebouwd is, bleek uit onderzoek dat het houtskelet veel ouder is. Het kan zijn dat Het Blaeuwe Huus al in 1454 gebouwd is of dat de balken van een ouder gebouw gebruikt zijn. Hoe dan ook het is zeker aan te raden om eens een kijkje te nemen in de oudste boerderij van Ouddorp. Je bent ook gelijk aan het juiste adres als je op zoek bent naar meer informatie over Ouddorp. In Het Blaeuwe Huus is nu namelijk de VVV gevestigd.

Molens van Ouddorp

Molen De Zwaan Ouddorp

Molens zijn één van de kenmerken van Nederland. Ook in Ouddorp mogen de molens natuurlijk niet ontbreken. In Ouddorp hebben we twee korenmolens: Molen ‘De Hoop’ vind je aan de Molenweg en molen ‘ De Zwaan’ bevindt zich aan de Dorpsweg. Korenmolen ‘De Hoop’ is helaas niet open voor publiek, maar ‘De Zwaan’ kun je elke zaterdag bezoeken. Vergeet niet om je camera mee te nemen, want molen ‘De Zwaan’ ligt in een prachtige omgeving en leent zich goed voor mooie plaatjes!

Vuurtoren Westhoofd

De 56 meter hoge vuurtoren van Ouddorp valt meteen op wanneer je een wandeling maakt door de duinen van Groenendijk. De vierkante bakstenen vuurtoren is gebouwd tussen 1947 en 1950, omdat zijn voorganger door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog is vernield.

Vuurtoren Westhoofd Ouddorp

De Vuurtoren Westhoofd werd in 2007 erkend als een rijksmonument en is tot de dag van vandaag nog steeds functioneel en bemand. De vuurtoren is helaas niet geopend voor publiek, maar je kunt van buitenaf wel mooie plaatjes schieten.

RTM museum

Wist je dat er vroeger een tram vanuit Rotterdam naar Ouddorp en terug reed? Binnen drie uur kon je in de stad komen of andersom. Veel Rotterdammers kwamen naar de badplaats Ouddorp om er te recreëren. Het RTM museum beschikt over een uitgebreide collectie stoom- en diesellocomotieven die nog steeds functioneel zijn.

RTM museum

Tot de dag van vandaag is het mogelijk om een tramritje terug in de tijd te maken met de gerestaureerde oude tram. Tijdens de rit geniet je van een prachtig uitzicht over het Grevelingenmeer en het duinlandschap. Combineer een tramritje ook eens met een mooie boottocht. Een leuk idee voor een dagje!

Raad- en polderhuis

Raad- en polderhuis

Wil je nog een museum bezoeken en de complete geschiedenis van Ouddorp proeven? Dan is Raad- en polderhuis zeker een aanrader. Hier maak je kennis met het ontstaan van het unieke landschap van Ouddorp, de visserij, het dialect en zelfs de klederdracht.

Knus centrum

Centrum Ouddorp

Ouddorp heeft een knusse centrum rondom de dorpskerk met allerlei winkeltjes en restaurants, zoals Bistro & Wijnbar Zus. Benieuwd naar de beste restaurants? Wij hebben alvast een top vijf gemaakt. Daarnaast is er ook op iedere dinsdag een gezellige weekmarkt.

De haven van Ouddorp

De haven van Ouddorp

Rond 1860 werd de haven van Ouddorp aangelegd aan het Grevelingenmeer en is sindsdien uitgebreid met een laad- en losplaats. Vroeger werd de haven voornamelijk door vissers gebruikt, tegenwoordig is het een jachthaven. Een mooie plek voor een wandeling.

De Mèkkerstee

De Mèkkerstee

De Mèkkerstee - de naam verklapt het al een beetje -  is een biologische geitenboerderij met hele schattige geitjes. Tevens maken ze daar heerlijke kazen van de geitenmelk. Ontmoet de geitjes en proef de lekkernijen. Een ideaal uitje voor de kids!

Wil je jouw vakantie vieren in Ouddorp? Boek dan een heerlijk vrijstaand vakantiehuis voor de hele familie.